7. 1. 2020

Ekonomické zájmy jednotlivců opět zvítězily nad zájmem o budoucnost našich dětí.

„Elektrárna Počerady je přesně to nejhorší, co v energetice máme. Prodej soukromníkovi znamená, že bude mnohem obtížnější elektrárnu v budoucnu uzavřít a daňoví poplatníci uhradí obrovské částky ve formě kompenzací. Vláda zcela selhává. Ohledně uhlí má mít útlumový program a prosadit jej i v ČEZ a Počerady zavřít. Budoucnost je v obnovitelných zdrojích, ne v uhlí!“ kritizuje rozhodnutí náš předseda Petr Štěpánek.

Proti rozhodnutí se samozřejmě vymezují i ekologické organizace Hnutí DUHA – Přátelé Země Česká republika, Greenpeace Česká republika a Limity jsme my. A my se s nimi souhlasíme.

„Prodej elektrárny Počerady je naprosto nezodpovědný krok ČEZ a potažmo současné vlády, která – ač vázána Pařížskou dohodou – nevyužila příležitosti odstavit největší zdroj emisí CO2 v ČR a snížit tím jeho produkci o 5,5 tun ročně. Doplatíme na to svým zdravím my, občané ČR, a pak samozřejmě klima naší planety, která se bude nadále nezadržitelně ohřívat právě i díky zdrojům, jako jsou Počerady,“ dodává naše 1. místopředsedkyně Magdalena Davis.